Strojevi za rezanje stiropora:

Rezanje vrućom žicom je zapravo taljenje i djelomično isparavanje stiropora. Zategnuta žica od nehrđajućeg čelika (Ni-Cr-žica) zagrijava se strujom na oko 300 C. Žicu «vode» 4 koračna motora upravljana računalom. Pri tome žica ne smije dodirivati stiropor, jer žica ne bi ostala ravna. To znači, da temperaturu žice i brzinu njezinog pomicanja treba točno uskladiti. Na sreću za to postoje na Internetu gotovi programi, od kojih su neki čak i besplatni.

Oblici koje treba rezati, mogu se nacrtati pomoću nekog programa za crtanje (Corel, Auto-cad i dr.), a za modelarstvo postoje gotove datoteke. ( na Internetu naravno)

Kasnije se pokazalo, da osim za modelarstvo, stroj može rezati i druge oblike ( na pr. za građevinarstvo), samo mora biti veći. Tako sam za jednog građevinskog poduzetnika iz Austrije, izradio stroj koji ima dimenzije 2200 x 1100 x 1100 mm, i prima od jednom 2 m3 stiropora. Brzina rezanja kod tog stroja je 12 mm/sek, dok je kod «modelarskih» strojeva do 3 mm/sek. Manja brzina rezanja i tanja žica, osiguravaju veću preciznost reza, koja za građevinarstvo nije potrebna.

Osim ovog velikog stroja izradio sam i nekoliko manjih. Jedan je potpuno specifičan: Radi bez računala, a služi za izradu okruglih predmeta od stiropora.

Nakon svega usuđujem se reći da imam dovoljno iskustva i znanja za izradu bilo kakvog stroja za amatersku i polu-profesionalnu uporabu. Profesionalni strojevi koji moraju raditi godinama po više sati dnevno su ipak druga priča.

NAJBOLJA DO SADA...


MOJA PRVA REZALICA


MOJA DRUGA REZALICA


DETALJ DRUGE REZALICE


MOJA NAJVEĆA REZALICA


ZAPRAVO, TO JE MOJA NAJVEĆA REZALICA


SPECIJALNA REZALICA

JOŠ JEDNA ZANIMLJIVA REZALICA

POČETNA STRANICA      NAZAD