Osobite točke trokuta

Za pregled ovih stranica trebate imati java plugin kako biste ispravno mogli pregledavati web stranice.

http://java.sun.com/j2se/1.5.0/download.jsp

           

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and activated. (click here to install Java now)

Izrađeno programom GeoGebra

 

Središte trokutu opisane kružnice:

Ova točka je sjecište simetrala stranica trokuta.Svaka točka simetrale stranice trokuta jednako je udaljena od dvaju vrhova trokuta. Sve tri simetrale stranica trokuta sijeku se u jednoj točki koja je jednako udaljena od svih vrhova trokuta.

                  

Središte trokutu upisane kružnice:

Ova točka je sjecište simetrala kuteva trokuta.Svaka točka simetrale kuta trokuta jednako je udaljena od krakova kuta. Sve tri simetrale kuta trokuta sijeku se u točki koja je jednako udaljena od svih stranica trokuta.

 

Sjecište visina trokuta ili ortocentar:

Visina trokuta je dužina kojoj je jedan kraj vrh trokuta, a drugi ortogonalna projekcija tog vrha na pravac na kojem leži nasuprotna stranica. Sjecište visina je ortocentar.

           

Težište trokuta:

Težišnica trokuta je dužina kojoj je jedna krajnja točka vrh trokuta,a druga polovište nasuprotne stranice. Sve tri težišnice sijeku se u težištu trokta.

           

Ortocentar, težište i središte trokutu opisane kružnice leže na jednom pravcu kojeg zovemo Eulerov pravac.Euler ga je otkrio 1765. godine.

 

                                                                             Povratka na početnu stranicu